browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Danmark i backspegeln…

Posted by on 2011/08/01

 

Danmark är verkligen ett väldigt platt land, och speciellt om man jämför med att deras högsta berg håller 170m över havet, och våran by hemma ligger på en liten kulle 168m över havet…..!

Om danska folket kan man bara säga ett de är väldigt trevliga människor,bara man lyckas förstå vad dom säger…! :-)
Pratar dom ”RiksDanskan” och skippar deras uråldriga tjog-system (deras tjog är dessutom 20) så går det riktigt bra att förstå dom, och dom verkar förstå svenska utan problem.

Problemen kommer om dom pratar nån inhemsk dialekt typ våran ”bonska”, och dessutom använder deras tjog-system med halvtreds – tres – halvfjerds – firs – halvfems….. (Prova gärna själv här)
Jag försökte sätta mig in i hur man ska räkna men gav upp efter en halvtimma, det är enklare att spela dum och be dom ta det på engelska istället……! :-) (Tack och lov för VISA-kort!! :-) )

Man tycker att personal på hotell, restauranger och andra offentliga platser borde tänka på språket och tala tydligt, men det var väldigt olika på den fronten, bäst var det förstås på LEGO-Land, men oväntat dåligt på flygplats och biluthyrning, då var det bättre att jag ställde ledande frågor på svenska (för de som inte kunde/ville prata engelska) och dom bara kunde svara ja och nej.

Vägarna var riktigt fina och trafiken flöt riktigt bra, förutom för vissa polska bilister som inte riktigt förstod trafikreglerna här i väst…!

I byn Filskov där vi bodde var husen väldigt små och hade nästan lite engelskt utseende, och mest tegel eller putsade fasader, vi såg nån enstaka träfasad under hela resans gång men det var inte många….

Nåt annat jag reagerade över var att det inte fanns/syntes gardiner i fönstren.
På de äldsta husen kan jag förstå att dom hellre vill få in lite dagsljus genom dom små gluggarna som dessutom var spröjsade, men på de nyare husen saknades det också gardiner…

Sen är dom förtjusta i choklad, speciellt till frukost….. Där finns det både bredbar choklad till morgonmackorna, men även chokladskivor som man lägger ovan på mackan, snacka om att ungarna var lyriska, äta godis till frukost! :-)
Brödmässigt så hade dom franska, limpa mm både med och utan fibrer, men hårt knäckebröd var det sämre om, kan kanske bero på var vi bodde, kanske är det bättre på ett större hotell?

Men kontentan av det hela blir; Danmark är ett trevligt land som jag gärna återkommer till…!

Comments are closed.