browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Dragvette’s 6-link på en Corvette

Posted by on 2011/11/21

 

Corvette C3 med sin IRS-upphängning (Independent Rear Suspension) bak är kanske inte den bästa lösningen för att köra på strippen, okej att den sätter sig lätt i starten och det sällan är problem med grepp på en Vette, men säkerheten vid ett knutkors-haveri är inte den bästa då hjulet då kan vika sig inåt…..

Många har då gjort sina egna lösningar på detta, det finns bland annat en 5-länk som har en aningen rörligt stag parallellt med drivaxeln som tar upp krafterna vid ett ev knutkors-haveri men inte hjälper till i normala fall.

Dragvette har istället gjort sitt system så att den ersätter den nedre upphängningen och lägger till en övre upphängning så att det blir en fullständig 6-länk.


Dessutom får man på köpet även både inre och yttre kardanskydd (Safety Loop) i satsen så att besiktningspersonalen på banan blir nöjda och man slipper få batteriet eller ryggraden sönderslagen av en ilsket roterande drivaxel..! :-)

Satsen är lätt att montera förutom om du har C-clipsen förtfarande monterade i diff-klumpen, då bör du ta ner klumpen (och samtidigt göra en översyn, titta speciellt på diff-pinnen som drivaxlarna har legat och nött och stött emot, min var rejält sliten på mitten och gick sönder på banan i Piteå…!) och ta bort C-clipsen.

Det är kanske lite mer jobb för stunden men det ger bara framtida fördelar med en sådan operation!
Vid ett ev haveri på någon drivaxel så kanske knutkorsens infästningar skadas och du måste byta ”stick-axel” (den kallas så, den del som sticks in i diffklumpen), nu behöver du bara luta bilen lite så att inte oljan rinner ut och nivån blir för låg, dra ut den trasiga stickaxeln och skjuta in den nya, montera ihop med drivaxeln och du är på banan igen, enkelt va?!?! :-)

Sen är det bara att justera in hjulvinklarna med bakfjädern urkopplad (det underlättar!) och drivaxlarna i ”ride-level” (rätt höjd på bilen), prova att det ligger inom toleranserna vid max upp/ner-fjädring och sedan är det bara att gasa igen men med vetskapen att det går bättre vid ett ev drivaxelhaveri! :-)

Körmässigt blir det också en stor skillnad, speciellt om du inte har nyligen renoverat din bakaxel och bytt stickaxlar-diffpinne så att du har fabrikstoleranserna på glappet, men på alla Corvetter som jag lyft upp och känt på glappet så är det ingen som legat i närheten av några angivna toleranser…..!
Nu står dina bakhjul i exakt den vinkel som du ställt in och kan inte vinkla sig utåt/inåt pga glappande drivaxel! :-)

Men kom ihåg, ingen buskörning i tätbebyggt område eller folksamlingar, sånt gör vi på bana eller avsedd plats…  :-)

 

Comments are closed.