browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Grillsäsong igen….

Posted by on 2012/05/20

 

Nu har äntligen snön börja lysa med sin frånvaro och då kommer förstås grillningen igång igen, men nu har jag tröttnat på att grilla som alla Svenssons i detta avlånga land, nu ska det grillas med stil! :-)

Kol i all sin ära, men böket med att tidsmässigt planera tändning för att få lämplig glöd, hinna grilla medan glöden finns kvar och ta hand om askan har tappat sin charm, vill jag få den brända kolsmaken så går vi till Källdals-kojan och startar en härlig björkveds-brasa, men hemma har Gasolens enkelhet och lätthet lindat mig runt sitt lillfinger….

Men dagens grillar ser alla likadana ut, så jag har googlat runt lite och hitta grillen med stort G som jag vill bygga!

Tekniskt sett är bygget inte komplicerat, det enda som man önskar är kanske aluminiumtoppar och insug för att hålla vikten nere, annars får man lösa det med motvikt eller gasdämpare som sitter skyddad mot värmen.

Motorblock, gjutjärnstoppar och insug har jag, gjutjärnsgaller finns att köpa billigt på Lakkapää, regulator och gaskranar slaktar jag från en gammal gasolgrill jag har hemma eller köper en billig på Rusta och slaktar…!

Sen blir det en hel del skärande för att få plats med innandömet (brännare, galler för lavastenar) och även för att få ner vikten en aning, plus ett snyggt stativ för hela projektet!

Och vill man få lite kolsmak på köttet så rekommenderar jag att prova med rökspån på lavastenarna, det blir kanske inte exakt som kolgrillat, men det kommer nära..!

Comments are closed.